Mozaik uygulanacak zemin öncelikle çok düzgün olmalıdır, çünkü zemin düz olmaz ise engebeli yüzeyler göze hoş gelmeyen bir görünüm sergileyebilir.
Cam mozaik uygulamaları sırasında çimento esaslı yapıştırıcılar kullanmak ileride çıkabilecek sorunları baştan bertaraf etmenize yardımcı olacaktır. Epoksi, akrilik esaslı cam mozaik yapıştırıcılarının cam mozaikleri etkileme olasılığı vardır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da eğer uygulama yapılacak yüzey çimento esaslı bir kaplama malzemesi ile kaplı değil ise bu durum da size ileride bir sorun çıkartama olasılığı taşıyor demektir.
Diyelimki duvarınızda alçı sıva var ve siz bu alçı sıvanın üzerine cam mozaik yapıştırdınız. Bu alçı sıva zaman içerisinde kimyasal etkileşim ile kimi tür cam mozaikleri etkileyip renklerin bozulmasına yol açabilir, Ne tür cam mozaikler bundan etkilenebilir diye bir soru aklımıza geliyor tabi hemen ; bu konu içinde genelde kristal mozaik serilerinden soğuk boyanmış diye tabir edilen yani 900 derece ısıda pişirilmemiş boyalardan mamül kristal mozaikleri türü kastedilmiştir.
Cam Mozaik Fileli Uygulama Detayları:
1) Cam mozaik yapıştırıcısı uygun ince bir tarakla yüzeye uygulanır,
2) Daha sonra fileli cam mozaik plakaları tek tek yüzeye yerleştirilir, Yerleştirilen cam mozaik plakaların birbirlerinin derzini tamamlaması gereklidir.
Aksi takdirde plakalar tek tek sayılır bu derzlerin dengeli ve uyumlu bir şekilde yapıştırılmamasından kaynaklanır, Bu kesinlikle istenmeyecek bir görüntü oluşturabilir.
3) Yapıştırılan cam mozaik plakası sertçe duvara sabitlenir.
4) Cam mozaik derz aralarına fuga ile derzleri dolgu işlemi yapılması, Makul bir süre sonra genelde seramik yapıştırıcısı biraz kendini çektikten sonra,
Derz dolgusunun uygulanmasına hazırdır, Cam mozakler için uygun bir antibakteriyel derz dolgusu tercih edebilirsiniz,Temizliği ve su geçirmez özellikli çok önemli bir husustur.
5) Mutfaklarda cam mozaik derzi olarak Ayrıca derz için mozaik ile renk uyumuna dikkat etmek görüntüyü daha da güzel yapacaktır.